Založ si blog

Rómský problém.

Odkedy vnímam svet, a to je už pomerne dlho, stále sa riešila cigánska otázka, neskôr rómsky problém a od toho odvodené variácie. Navykli sme si na to za vlády komunizmu a nevieme sa z toho vymaniť ani 20 rokov po nežnej revolúcii.

Stále sa zriaďovali a zriaďujú rôzne inštitúcie, stále vyčleňujeme osobitné financie a fondy na „riešenie“ tohto problému. Stále je týchto prostriedkov viac, stále viac sa ich spotrebuje a stále to nevedie k ničomu. Istý pisateľ navrhuje preklopiť problematiku cigánskej rasy, alebo etnika, do roviny diagnózy.

Neztotožňujem sa s takýmto názorom. Skôr by som sa priklonil k tomu, aby sa prestalo hovoriť o rómskom probléme, aby sa prestalo s takýmto zaškatuľkovávaním, aby sa prestalo s vyčleňovaním osobitných prostriedkov na tieto účely, aby sa zaviedla skutočná občianska rovnoprávnosť. Každé porušenie zákona, alebo prečin, alebo zločin, treba trestať spravodlivo podľa platných zákonov bez ohľadu na to, či ide o róma, alebo neróma. Že sa budú prepĺňať väznice ? – treba dobudovať kapacity. Že tu bude kopec nezaopatrených detí ? – treba ich umiestniť tam, kde káže zákon. Že to bude stáť kopec peňazí ? – treba použiť tie, ktoré teraz nezmyselne investujeme na rôzne neúčinné podpory a pomoci.

Jednoducho, prestaňme byť rasisti a buďme občianskou spoločnosťou !

Gabriel Karácsony

Nepodmienený základný príjem (ZP), versus Odvodový bonus (OB).

04.03.2010

Strana SaS má vo svojom programe zavedenie odvodového bonusu (OB). Richard Sulík ešte v r. 2007 dal na tému odvodového bonusu článok na „HNblogy“. Z pohľadu dnešného stavu sociálneho a ekonomického systému, tento prvok považujem za veľmi pokrokový, sociálne spravodlivejší, ako je terajší systém. Som ale zástancom oveľa dôslednejšieho riešenia sociálneho a [...]

Základný príjem – bez podmienok, pre každého občana

03.03.2010

Počuť myšlienku, ktorá vás nadchne je takmer ojedinelý jav. Obzvlášť ak, táto myšlienka pochádza od politika, je úmerná priamo zázraku. Ale aj toto je možné. Práve som si dopozerala dokument, ktorý pojednáva so Základným príjmom. Príjem, ktorý sa vypláca každému občanovi a neukladá mu žiadnu povinnosť. Otvorene priznávam, že sa mi táto myšlienka viac než [...]

Nezamestnanosť.

03.03.2010

Evidovaná nezamestnanosť v januári atakovala 13 %-nú hranicu. Ak pridáme k tomu neevidovanú nezamestnanosť, zrejme by to bolo citeľne vyššie číslo. Plus k tomu deti, študenti, dôchodcovia, invalidi, maródi, matky v domácnosti atď.. Nezamestnanosť zamestnáva obrovské množstvo ľudí. Zoberte si politikov, čo sa ňou zaoberajú, ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 24554x
Priemerná čítanosť článkov: 1754x

Autor blogu

Archív

Odkazy