Založ si blog

Chodníky.

Sú chodníky verejným priestranstvom – sú verejnou komunikáciou ?

Už niekoľko rokov komunikujem na túto tému so svojím okolím a nestretol som sa ešte s názorom, že je správne, aby tieto verejné priestranstvá  udržiavali majitelia, alebo užívatelia súsediacich nehnuteľností. Dokonca aby niesli riziká za možné úrazy na nich s možnými ďalekosiahlymi dôsledkami.

Som názoru, že každý majiteľ, alebo užívateľ nehnuteľnosti, je zodpovedný predovšetkým za vlastnú nehnuteľnosť, ktorú je povinný riadne udržiavať tak, aby neohrozovala iných ľudí. Malo by to platiť aj pre štát a komunálnu sféru. Ale neplatí. Naše zákony a všeobecne záväzné nariadenia hovoria niečo iné. Ukladajú povinnosti ľuďom bez ohľadu na to, či títo sú schopní a ochotní takéto bremeno znášať.

Predstavte si jednu situáciu z nepreberného množstva iných možných situácií.

Majiteľ rodinného domu na dedine, ktorý má 80 rokov a žije tu sám, alebo so svojou starkou, nevládze odhrnúť sneh z priľahlého chodníka. Nemá nablízku takých blízkych, ktorí by to za neho urobili. Nemá taký dôchodok, aby si za odhrnutie snehu zaplatil cudziu osobu. Nemôže si dovoliť ani poistenie pre takéto prípady. Náhodný okoloidúci si na chodníku zlomí nohu a bude si uplatňovať náhrady z tohto titulu. Bola by to pre nich katastrofa. Katastrofa posvätená našimi zákonmi !

Ide o jeden nespravodlivý, alibistický a reštrikčný zákon zo strany štátu voči svojim občanom. Treba ho zmeniť. Treba zrušiť ustanovenia, ukladajúce povinnosti ľuďom, ktorí nie sú schopní a ochotní starať sa o cudzí majetok, a to ešte na vlastné náklady.
Treba tieto povinnosti dať do vienka majiteľom a správcom chodníkov a komunikácií. Neobstojí tu námietka, že na to štát, či komunálna sféra nemá ľudí a prostriedky. Určite má, len treba politickú vôľu na realizáciu potrebných zmien.

Zhodou okolností, v súčasnej dobe sa skloňujú vo všetkých pádoch pojmy nezamestnanosť, sociálne podniky, aktivačné práce, tresty vo forme verejnoprospešných prác, komunálne podniky a podobne. Nebudem tu rozoberať možnosti aplikácie týchto pojmov do riešenia načrtnutého problému.

Chcem štát, ktorý ma bude chrániť a pomáhať mi, nie štát, ktorý ma používa ako štít voči problémom, ktoré nie je ochotný riešiť.

Gabriel Karácsony

Nepodmienený základný príjem (ZP), versus Odvodový bonus (OB).

04.03.2010

Strana SaS má vo svojom programe zavedenie odvodového bonusu (OB). Richard Sulík ešte v r. 2007 dal na tému odvodového bonusu článok na „HNblogy“. Z pohľadu dnešného stavu sociálneho a ekonomického systému, tento prvok považujem za veľmi pokrokový, sociálne spravodlivejší, ako je terajší systém. Som ale zástancom oveľa dôslednejšieho riešenia sociálneho a [...]

Základný príjem – bez podmienok, pre každého občana

03.03.2010

Počuť myšlienku, ktorá vás nadchne je takmer ojedinelý jav. Obzvlášť ak, táto myšlienka pochádza od politika, je úmerná priamo zázraku. Ale aj toto je možné. Práve som si dopozerala dokument, ktorý pojednáva so Základným príjmom. Príjem, ktorý sa vypláca každému občanovi a neukladá mu žiadnu povinnosť. Otvorene priznávam, že sa mi táto myšlienka viac než [...]

Nezamestnanosť.

03.03.2010

Evidovaná nezamestnanosť v januári atakovala 13 %-nú hranicu. Ak pridáme k tomu neevidovanú nezamestnanosť, zrejme by to bolo citeľne vyššie číslo. Plus k tomu deti, študenti, dôchodcovia, invalidi, maródi, matky v domácnosti atď.. Nezamestnanosť zamestnáva obrovské množstvo ľudí. Zoberte si politikov, čo sa ňou zaoberajú, ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 24555x
Priemerná čítanosť článkov: 1754x

Autor blogu

Archív

Odkazy