“ Trpia ľahkou duševnou zaostalosťou v pásme ťažkej debility.“

3. marca 2010, gabo, Základný príjem a jedna daň.

Tak, toto je jeden z oficiálnych a legálnych dôvodov na upustenie od trestného stíhania časti našich spoluobčanov, ak sú prichytení a usvedčení z páchania trestných činov, alebo prečinov.

Hlavne v zimnom období sledujeme správy, ako sú :

– kradli drevo na kúrenie v chránenej oblasti TANAP-u …,
– zdemolovali včelín s úľmi a drevo z nich zobrali na kúrenie,…
– prepadli predajňu potravín a ukradli …,
– zavraždili poštárku, aby získali asi 600 Eur…

Je zbytočné pokračovať, veď vieme o čo ide.


Prečo a ako je vôbec možné, na základe takýchto posudkov upustiť od potrestania, alebo vykonania iných opatrení, ktoré by chránili normálnych a „nedebilných“ ľudí pred nájazdami spoluobčanov s touto „diagnózou“ ? Myslí si snáď vláda, že ochrana nevinných a bezúhonných občanov by v takýchto prípadoch mohla byť posudzovaná ako rasizmus ?!

Nie malé prostriedky dlhodobo a neúčinne vyčleňuje vláda z rozpočtu, vytvoreného z príspevkov nevinných a bezúhonných občanov, na podporu občanov „trpiacich ľahkou duševnou zaostalosťou v pásme ťažkej debility“.

Viem si celkom konkrétne predstaviť, že nie eliminovať, ale podstatne znížiť výskyt takejto trestnej činnosti, by sa dalo zavedením nepodmieneného základného príjmu. Samozrejme počítam s realizáciou aj takých opatrení a inštitúcií, ktoré by dozerali na správne užívanie tohto základného príjmu a mali by právomoci prevzatia funkcie náhradného príjemcu.

Gabriel Karácsony