„Slovenské firmy smerujú do daňových rajov.“

3. marca 2010, gabo, Základný príjem a jedna daň.

Podľa istej českej agentúry, zaoberajúcej sa analýzami, v tzv. daňových rajoch po celom svete (raje z pohľadu slovenských pomerov) je registrovaných takmer 2 500 slovenských firiem, či spoločností. Len za minulý rok sa ich počet navýšil o zhruba 500. Prečo to robia ? Lebo sa im to vyplatí ! Lebo ušetria viac, ako by tomu bolo na Slovensku . Lebo im nevyhovujú reštrikčné opatrenia našej vlády. Lebo nemajú istoty v stabilite slovenskej legislatívy. Lebo nie je tu stabilný politický a ekonomický systém, atď, atď.

Neviem vyčísliť čo to pre slovenskú ekonomiku, resp. pre štátny rozpočet predstavuje. Ale si viem predstaviť, že to číslo je nemalé a významné. Neviem, či to našu vládu zaujíma. Nezdá sa, že by tomu tak bolo.

Nedočítal som sa ani o finančných tokoch, ktoré realizujú tieto spoločnosti bankovými operáciami smerujúcimi zo Slovenska, alebo na Slovensko. Bolo by to zaujímavé z pohľadu teórie jedinej dane, ktorá by spočívala v zdanení pohybu peňazí. Tento systém jedinej dane, ako náhrady za celý terajší systém daní a odvodov, preferujem ako základ budúcej zásadnej daňovej a sociálnej reformy, v spojení so zavedením nepodmieneného základného príjmu.

Bolo by to zaujímavé aj z pohľadu ziskov zahraničných a nadnárodných spoločností, ktoré sú etablované na Slovensku, podnikajú tu a tvoria tu zisky, z ktorých veľkú časť „vyvážajú“ za hranice SR.

Aké „úniky“ predstavuje tento fakt pre slovenskú ekonomiku ? Ekonómovia, skúste to vyčísliť !

Gabriel Karácsony