Minimálna mzda.

3. marca 2010, gabo, Základný príjem a jedna daň.

Tomanová svojho času navrhla zvýšiť minimálnu mzdu na 319,50 Eur. Nenahovárajme si, že motívom pre ňu bolo zvyšovanie miezd zamestnancov. Prvoradým je potreba zvýšiť odvody do poistných fondov, ktoré sú predsa vláde bližšie, ako peniaze v peňaženkách zamestnancov. Naviac, odmeny ústavných činiteľov a aj časti štátnych úradníkov, sú viazané ako násobky minimálnej mzdy.

Ide predsa o špecifickú formu zdaňovania príjmov občanov a takto nahromadené prostriedky sú vládou manipulovateľné. Stačí ovládať parlamentnú väčšinu a všetko je možné !

Nie však toto je podstatou môjho príspevku. Bez ohľadu na výšku zákonom stanovenej minimálnej mzdy, spochybňujem samú podstatu existencie minimálnej mzdy.Považujem ju za prvok deformujúci prirodzené ekonomické prostredie, prvok vedúci k snahe klamať a podvádzať. Je to prvok smerujúci k zavádzaniu rovnostárstva a tým nespravodlivosti v oblasti zamestnanosti.

Mojím riešením je realizácia zásadných daňových a sociálnych reforiem, vedúcich k zavedeniu „bezpodmienečného základného príjmu“ pre každého občana tohto štátu. Je to niečo ako základná sociálna dávka štátu každému občanovi, aby mohol prežiť, o ktorú by nemusel žiadať, ani zdôvodňovať, že ju potrebuje.
Potom už nebudeme potrebovať ani pojem „minimálnej mzdy“. Mzda za prácu bude výlučne stanovená dohodou medzi zamestnancom a zamestnávateľom.

Človek sa bude slobodnejšie rozhodovať komu a za čo poskytne svoj pracovný potenciál a či ho vôbec poskytne…!

Gabriel Karácsony