Založ si blog

Dane – do nekonečna, na večné veky a nikdy ináč ?!

Dane nás sprevádzajú a budú sprevádzať celý život. Ale musí to byť také zložité, nespravodlivé a stresujúce ?!

Daň z príjmov, daň z pridanej hodnoty, spotrebná daň z liehu, spotrebná daň z vína, spotrebná daň z piva, spotrebná daň z tabakových výrobkov, spotrebná daň z minerálneho oleja, spotrebná daň z elektriny, uhlia a zemného plynu, miestne dane za nehnuteľnosti, z motorových vozidiel, za odpady, za psa, daň za prenájom, daň z darovania, daň za prevod a prechod nehnuteľností, poplatky za zaujatie verejného priestranstva, za rozkopávky, za podanie návrhov a žiadostí, za výpisy z registrov, za katastrálne konania, za STV, za SRo, odvody do fondu sociálneho poistenia, do invalidného fondu, do fondu dôchodkového, do fondu nezamestnanosti, do rezervného fondu, do fondu nemocenského poistenia, do fondu zdravotného poistenia, diaľničné známky, elektronické mýto, ….z, z, z,…zo, zo, zo, …, do, do, do,… DO NEKONEČNA !!!

Nudné čítane, čo ? Zároveň však otrasné svedectvo nehorázneho zotročovania, vydierania a výpaľníctva. Kto – koho ? Doplňte si sami !

Pridajte si k tomu daňové priznania všetkého druhu, výkazy, povinné prehľady a hlásenia všetkého druhu, povinné štvťročné a ročné zúčtovania všetkého druhu, predvolánky, upozornenia, výzvy a výstrahy všetkého druhu, daňové kontroly, preverovania, pokuty, penále, zrážky, trestné stíhania, …. atď, atď..

Okoreňme to ešte neuveriteľnou spústou administratívy a zložitého účtovania a výkazníctva, hlásenia štatistickému úradu, ktoré doslova neproduktívne žerie postihnutým čas a peniaze. Vyvoláva stres, nervozitu, kolapsy, infarkty, rozvraty v rodinách, rozpad priateľstiev a pertnerstiev.

Ide o nedozierny vplyv a dopady na kvalitu života jednotlivcov a spoločenstiev.

Myslím, že dozrel čas „vzbúriť“ sa proti tomu. Veď toto sme nikdy nechceli a predsa sme to realizovali prostredníctvom našich volených zástupcov. Naviac, ktorí si tieto mandáty sprivatizovali a urobili si z nich obrovský, špinavý biznis na úkor nás všetkých !

Nerobme si ilúzie, že „opotrebovaní“ politici, zabetónovaní na svojich postoch s tým niečo urobia. Maximálne zdania ešte to, čo doteraz zdanlivo zdanené ešte nie je. Napríklad vzduch, čo dýchame. Čo to vlastne trepem, veď aj ten je už predmetom pochybných obchodov !

Tak teda, čo urobíme priatelia, aspoň tí, ktorí to vidia podobne ako ja ?

Ja sa prihováram za zrušenie celého terajšieho systému daní, odvodov a poplatkov. Tento sa dá nahradiť princípom jedinej dane. Jednej dane, ktorá je sociálne spravodlivá a solidárna, ktorá nevyžaduje povinné účtovníctvo, ktorá nepotrebuje daňové priznania, ktorá nevyžaduje rozsiahlu kontrolnú činnosť, ktorá je administratívne neuveriteľne jednoduchá, ktorá sa dá vyberať automaticky, priebežne a v reálnom čase, ktorá nepozná čiernu prácu, ani špinavé peniaze.

Že taká nie je ? Ešte nie, ale môže byť. Môžeme, keď bude „politická vôľa“, toto zmeniť a ďalej netrestať zdaňovaním tých ktorí pracujú a nezdaňovať napríklad prácu strojov. Jediná daň by mala byť „daň za spotrebu“, realizovanú prostredníctvom peňazí. Zdaňme teda peniaze, ktorých pohyb je kritériom spotreby. Daň z pohybu peňazí, realizovaný prostredníctvom bánk, sa môže priamo zrážkovou formou  prevádzať na účet štátnej pokladnice.

Zámerne som použil výraz „politická vôľa“, lebo sú na obzore aktivity, či hnutia, ktoré sú ochotné túto vôľu deklarovať.

Gabriel Karácsony

Nepodmienený základný príjem (ZP), versus Odvodový bonus (OB).

04.03.2010

Strana SaS má vo svojom programe zavedenie odvodového bonusu (OB). Richard Sulík ešte v r. 2007 dal na tému odvodového bonusu článok na „HNblogy“. Z pohľadu dnešného stavu sociálneho a ekonomického systému, tento prvok považujem za veľmi pokrokový, sociálne spravodlivejší, ako je terajší systém. Som ale zástancom oveľa dôslednejšieho riešenia sociálneho a [...]

Základný príjem – bez podmienok, pre každého občana

03.03.2010

Počuť myšlienku, ktorá vás nadchne je takmer ojedinelý jav. Obzvlášť ak, táto myšlienka pochádza od politika, je úmerná priamo zázraku. Ale aj toto je možné. Práve som si dopozerala dokument, ktorý pojednáva so Základným príjmom. Príjem, ktorý sa vypláca každému občanovi a neukladá mu žiadnu povinnosť. Otvorene priznávam, že sa mi táto myšlienka viac než [...]

Nezamestnanosť.

03.03.2010

Evidovaná nezamestnanosť v januári atakovala 13 %-nú hranicu. Ak pridáme k tomu neevidovanú nezamestnanosť, zrejme by to bolo citeľne vyššie číslo. Plus k tomu deti, študenti, dôchodcovia, invalidi, maródi, matky v domácnosti atď.. Nezamestnanosť zamestnáva obrovské množstvo ľudí. Zoberte si politikov, čo sa ňou zaoberajú, ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 25145x
Priemerná čítanosť článkov: 1796x

Autor blogu

Archív

Odkazy