Založ si blog

Priatelia, zmeňme svoje myslenie !

Úvod k problematike nepodmieneného základného príjmu.

Sme otrokmi svojho myslenia, sme otrokmi systému, ktorý sme si sami vytvorili, sme otrokmi štátu, ktorý sme sami poverili, aby nás riadil.
Kde zostala sloboda, kde zostala jedinečnosť každého človeka, kde zostala dôstojnosť človeka, ako najvyššej hodnoty na tejto planéte ?

Úroveň poznania, technika a technológie 21. storočia a úroveň vzdelania dosiahla v modernom svete, do ktorého nesporne patríme, také parametre, že nastal čas na revolučnú zmenu spoločnosti. Čas na zmenu myslenia smerom k zabezpečeniu dôstojnej a slobodnej existencie človeka.

Chceme sa zbaviť chudoby, chceme odstrániť strach a stres z obáv o vlastnú existenciu, chceme sa slobodne rozhodovať čo budeme robiť, chceme realizovať naše sny a predstavy, chceme žiť a tvoriť, chceme sa radovať spolu s našimi blízkymi.
Toto všetko je determinované, obmedzené, zviazané neuveriteľným množstvom byrokracie, zákonov, predpisov, pričom nami vytvorené inštitúcie na nás neustále chrlia príkazy, usmernenia, povinnosti a hrozby sankciami. Nie je toto choré ?! Nie je toto stresujúce ?! Nie je toto zotročujúce ?!

Na prvý pohľad sa zdá, že to tak musí byť, že sa to ináč nedá, že na všetko treba pravidlá, lebo ináč by bol chaos. Je to naozaj tak ? Je človek naozaj taký hlupák, že mu iný človek musí neustále predpisovať čo má robiť, ako má robiť a ako má žiť a myslieť ?! Myslím, že taký nie je ! Človek je tvor tvorivý a mysliaci. Netreba ho podceňovať, len mu treba dať slobodu. Treba ho urobiť šťastným.
A tu sme pri podstate veci. Človeka treba oslobodiť od každodenných starostí o existenciu, od nezmyselných povinností, ktorými je neustále zaťažovaný.

Najzákladnejším ľudským právom, je právo na život a to právo na dôstojný život na úrovni danej úrovňou spoločnosti v danom priestore a v danom čase.
Človek je tvorcom všetkých hodnôt a statkov. Využíva k tomu vedu, techniku a technológie, ktoré presúvajú prácu z človeka na stroje. Pre človeka je stále menej práce a ľudí stále pribúda.
Je samozrejmé, že človek by mal byť aj užívateľom vytvorených hodnôt a statkov.

Je logické, že za každú cenu sa snažíme udržať a zvyšovať počty pracovných miest ? Do akej miery sa toto dá naťahovať ?

Je čas na zmenu systému prerozdeľovania vytvorených hodnôt a statkov. Je čas skončiť so zdaňovaním práce a nedokončených produktov. Treba prejsť na získavanie prostriedkov na život a chod spoločnosti prostredníctvom zdaňovania spotreby, teda hotových a „predaných“ produktov hmotných aj nehmotných. Treba zdaniť prácu strojov. Teda realizovať jedinú daň, a to daň zo spotreby, alebo daň z pohybu peňazí. Všetky ostatné dane, odvody a poplatky tým pádom budú nepotrebné, lebo nová daň v sebe sústredí všetky funkcie. Výška tejto dane sa dnes dá exaktne určiť tak, aby pokryla požiadavky na rozdeľovanie pre život a chod spoločnosti. Pritom vôbec v súhrne nemusí ísť o zvýšenie dnešnej úrovne celkovej daňovej, odvodovej a poplatkovej zaťaženosti jednotlivcov, alebo spoločností.

Vrátim sa však k právu na dôstojný život. Aby človek mohol v spoločnosti dôstojne existovať a pritom zostať slobodným, musí mať zaručený základný príjem. Tento základný príjem nesmie byť ničím iným podmienený, než tým, že človek je občanom tohto štátu. Zdrojom tohto základného príjmu je rozdeľovanie časti dane zo spotreby, o ktorej hovorím v predchádzajúcom odstavci. Nárok na tento základný príjem vzniká v momente narodenia človeka a má naň nárok až do konca života.

Ak sa zamyslíte, prípadne si aj preštudujete niektoré pojednania a diskusie o tejto téme, o téme základného príjmu, dospejete k úžasnému poznaniu. K poznaniu, že tento systém je realizovateľný vo veľmi blízkej dobe, že to nie je vízia ďalekej budúcnosti, ktorej sa nemusíme ani dožiť.

Došlo by k neuveriteľnému uvoľneniu slobody človeka a k neuveriteľnému zjednodušeniu celého chodu spoločnosti. Rozsah týchto zmien k lepšiemu má taký potenciál, že sa to nedá popísať v jednom takomto článku.

Z politologického hľadiska, tento systém v ničom neobmedzuje napríklad „tvrdé kapitalistické“ podnikanie, pritom však má až „extrémne sociálny“ charakter. Sytém preniká celým politickým spektrom v dnešnom ponímaní, od „pravice“ až po „ľavicu“.

Gabriel Karácsony.

Nepodmienený základný príjem (ZP), versus Odvodový bonus (OB).

04.03.2010

Strana SaS má vo svojom programe zavedenie odvodového bonusu (OB). Richard Sulík ešte v r. 2007 dal na tému odvodového bonusu článok na „HNblogy“. Z pohľadu dnešného stavu sociálneho a ekonomického systému, tento prvok považujem za veľmi pokrokový, sociálne spravodlivejší, ako je terajší systém. Som ale zástancom oveľa dôslednejšieho riešenia sociálneho a [...]

Základný príjem – bez podmienok, pre každého občana

03.03.2010

Počuť myšlienku, ktorá vás nadchne je takmer ojedinelý jav. Obzvlášť ak, táto myšlienka pochádza od politika, je úmerná priamo zázraku. Ale aj toto je možné. Práve som si dopozerala dokument, ktorý pojednáva so Základným príjmom. Príjem, ktorý sa vypláca každému občanovi a neukladá mu žiadnu povinnosť. Otvorene priznávam, že sa mi táto myšlienka viac než [...]

Nezamestnanosť.

03.03.2010

Evidovaná nezamestnanosť v januári atakovala 13 %-nú hranicu. Ak pridáme k tomu neevidovanú nezamestnanosť, zrejme by to bolo citeľne vyššie číslo. Plus k tomu deti, študenti, dôchodcovia, invalidi, maródi, matky v domácnosti atď.. Nezamestnanosť zamestnáva obrovské množstvo ľudí. Zoberte si politikov, čo sa ňou zaoberajú, ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 25141x
Priemerná čítanosť článkov: 1796x

Autor blogu

Archív

Odkazy