Založ si blog

Nezamestnanosť.

Evidovaná nezamestnanosť v januári atakovala 13 %-nú hranicu. Ak pridáme k tomu neevidovanú nezamestnanosť, zrejme by to bolo citeľne vyššie číslo. Plus k tomu deti, študenti, dôchodcovia, invalidi, maródi, matky v domácnosti atď..

Nezamestnanosť zamestnáva obrovské množstvo ľudí. Zoberte si politikov, čo sa ňou zaoberajú, ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, nasleduje sieť úradov práce na celom území, sociálne poisťovne. Sú to ďalšie tisícky ľudí, ktorí nič neprodukujú. Živia sa len na fakte, že existuje tzv. nezamestnanosť a rôzne sociálne skupiny. Vymýšľajú absurdnú agendu, pomocou ktorej šikanujú tých, skutočne nezamestnaných a odkázaných. Takže milí daňovníci, toto je len jeden segment štátnej byrokracie, ktorých je ovšem, omnoho viac.

Tak si predstavte, koľko musia odviesť prostriedkov tí, čo skutočné hodnoty vytvárajú, aby sa nasýtili nezamestnaní, sociálne odkázaní, neprispôsobiví a celý ten moloch štátnej a politickej byrokracie. Točíme sa v začarovanom kruhu. Súčasná koalícia, ani opozícia, dokonca ani nové kandidujúce strany do parlamentu, ani nenaznačujú možný únik z tohto kruhu.

Čo systémové prinášajú riešenia ako napr. zmeniť rovnú daň z 19 % na 16 %, alebo zmena sadzieb DPH, alebo spotrebnej dane, alebo zmena odvodových sadzieb, alebo dĺžka vyplácania podpory takej, či onakej atď. Tieto tzv. riešenia nie sú žiadne riešenia, tobôž nie systémové. Sú to lepence na kratšiu, či dlhšiu dobu, pritom sa problémy stále budú vracať, lebo systém dosluhuje. Splnil svoju funkciu, nie je schopný vývoja tak, aby aspoň pre niekoľko generácií zaručil akú-takú sociálno-ekonomickú istotu pre väčšinu ľudí. Ľudí neustále pribúda a práca pre nich bude čoraz viac nedostupná. Mám na mysli prácu, ktorá je zdrojom príjmu na živobytie.

Spoločenský vývoj vyžaduje nový prístup k riešeniu problémov spoločnosti. Vyžaduje novú filozofiu chápania práva na život. Teda právo na život má každý jedinec a spoločnosť toto právo nemôže podmieňovať plnením akýchkoľvek podmienok. Pritom spoločnosť nesmie človeku toto právo odňať. V oblasti trestného práva sme už túto filozofiu prijali. Veď sme zrušili trest smrti. Odsúdenec, nech vykonal čokoľvek, zostáva žiť a spoločnosť ho do smrti živí bez toho, aby vyžadovala od neho protislužbu. Dajme takéto právo všetkým a nevyžadujme od nikoho za to protislužby. Hlavne nie od tých, ktorí sú bezúhonní. Dajme všetkým ničím nepodmienený základný príjem ako podiel na spoločenskom bohatstve a ako zábezpeku jeho práva na život.

Tejto filozofii treba prispôsobiť mechanizmy fungovania spoločnosti. Mechanizmy získavania prostriedkov na naplnenie funkcií základného príjmu a ostatných funkcií štátu, ako aj mechanizmy prerozdeľovania týchto prostriedkov.

Odbremeňme myseľ človeka od frustrujúceho pojmu „nezamestnanosť“.

Gabriel Karácsony

Nepodmienený základný príjem (ZP), versus Odvodový bonus (OB).

04.03.2010

Strana SaS má vo svojom programe zavedenie odvodového bonusu (OB). Richard Sulík ešte v r. 2007 dal na tému odvodového bonusu článok na „HNblogy“. Z pohľadu dnešného stavu sociálneho a ekonomického systému, tento prvok považujem za veľmi pokrokový, sociálne spravodlivejší, ako je terajší systém. Som ale zástancom oveľa dôslednejšieho riešenia sociálneho a [...]

Základný príjem – bez podmienok, pre každého občana

03.03.2010

Počuť myšlienku, ktorá vás nadchne je takmer ojedinelý jav. Obzvlášť ak, táto myšlienka pochádza od politika, je úmerná priamo zázraku. Ale aj toto je možné. Práve som si dopozerala dokument, ktorý pojednáva so Základným príjmom. Príjem, ktorý sa vypláca každému občanovi a neukladá mu žiadnu povinnosť. Otvorene priznávam, že sa mi táto myšlienka viac než [...]

Daňový úrad.

03.03.2010

Pred mnohými rokmi, ale až po tzv. nežnej revolúcii, som začal podnikať. Dnes tomu hovorím, že živnostensky živoriť, lebo časom som zistil, že to je veľký rozdiel. Teda, vtedy sa mi prihodila takáto udalosť. Mal som kanceláriu, kde som mal sústredenú celú živnosť. Účtovníctvo som si robil sám, pomocou 286-kového počítača. Mal som tam aj akýsi tovar v neveľkej [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 24969x
Priemerná čítanosť článkov: 1784x

Autor blogu

Archív

Odkazy