Založ si blog

Minimálna mzda.

Tomanová svojho času navrhla zvýšiť minimálnu mzdu na 319,50 Eur. Nenahovárajme si, že motívom pre ňu bolo zvyšovanie miezd zamestnancov. Prvoradým je potreba zvýšiť odvody do poistných fondov, ktoré sú predsa vláde bližšie, ako peniaze v peňaženkách zamestnancov. Naviac, odmeny ústavných činiteľov a aj časti štátnych úradníkov, sú viazané ako násobky minimálnej mzdy.

Ide predsa o špecifickú formu zdaňovania príjmov občanov a takto nahromadené prostriedky sú vládou manipulovateľné. Stačí ovládať parlamentnú väčšinu a všetko je možné !

Nie však toto je podstatou môjho príspevku. Bez ohľadu na výšku zákonom stanovenej minimálnej mzdy, spochybňujem samú podstatu existencie minimálnej mzdy.Považujem ju za prvok deformujúci prirodzené ekonomické prostredie, prvok vedúci k snahe klamať a podvádzať. Je to prvok smerujúci k zavádzaniu rovnostárstva a tým nespravodlivosti v oblasti zamestnanosti.

Mojím riešením je realizácia zásadných daňových a sociálnych reforiem, vedúcich k zavedeniu „bezpodmienečného základného príjmu“ pre každého občana tohto štátu. Je to niečo ako základná sociálna dávka štátu každému občanovi, aby mohol prežiť, o ktorú by nemusel žiadať, ani zdôvodňovať, že ju potrebuje.
Potom už nebudeme potrebovať ani pojem „minimálnej mzdy“. Mzda za prácu bude výlučne stanovená dohodou medzi zamestnancom a zamestnávateľom.

Človek sa bude slobodnejšie rozhodovať komu a za čo poskytne svoj pracovný potenciál a či ho vôbec poskytne…!

Gabriel Karácsony

Nepodmienený základný príjem (ZP), versus Odvodový bonus (OB).

04.03.2010

Strana SaS má vo svojom programe zavedenie odvodového bonusu (OB). Richard Sulík ešte v r. 2007 dal na tému odvodového bonusu článok na „HNblogy“. Z pohľadu dnešného stavu sociálneho a ekonomického systému, tento prvok považujem za veľmi pokrokový, sociálne spravodlivejší, ako je terajší systém. Som ale zástancom oveľa dôslednejšieho riešenia sociálneho a [...]

Základný príjem – bez podmienok, pre každého občana

03.03.2010

Počuť myšlienku, ktorá vás nadchne je takmer ojedinelý jav. Obzvlášť ak, táto myšlienka pochádza od politika, je úmerná priamo zázraku. Ale aj toto je možné. Práve som si dopozerala dokument, ktorý pojednáva so Základným príjmom. Príjem, ktorý sa vypláca každému občanovi a neukladá mu žiadnu povinnosť. Otvorene priznávam, že sa mi táto myšlienka viac než [...]

Nezamestnanosť.

03.03.2010

Evidovaná nezamestnanosť v januári atakovala 13 %-nú hranicu. Ak pridáme k tomu neevidovanú nezamestnanosť, zrejme by to bolo citeľne vyššie číslo. Plus k tomu deti, študenti, dôchodcovia, invalidi, maródi, matky v domácnosti atď.. Nezamestnanosť zamestnáva obrovské množstvo ľudí. Zoberte si politikov, čo sa ňou zaoberajú, ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, [...]

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 25102x
Priemerná čítanosť článkov: 1793x

Autor blogu

Archív

Odkazy