Založ si blog

JEDNA DAŇ.

Daň pre skutočnú potrebu ľudí.

Daň, ako DAR.

JEDNA DAŇ by mala byť taká, aby legislatívne podmienky platili podobne ako v daňových rajoch.

Daň by predstavovala akýsi paušálny poplatok, ktorý budú platiť všetky subjekty (ľudia, firmy, podnikatelia, tretí sektor-MVO…)  bez rozdielu.

Zaplatením tejto dane budú mať vysporiadaný vzťah so štátom , čiže akákoľvek ďalšia povinnosť zdaňovania odpadá. Štát už nemá žiadnu inú možnosť akýkoľvek subjekt prenasledovať, šikanovať, sankcionovať, kriminalizovať. V praxi to znamená, že štát nemôže robiť rozdiely medzi druhmi daní, odvodmi a poplatkami, ktoré sa zjednotia do JEDNEJ DANE. Túto daň budú vyberať banky pri každej platbe, pri každom použití peňazí, prevode, alebo pohybe peňazí. Pôjde o objektívne a vedomé vyjadrenie toho, čo daný subjekt zdaňovania ide spotrebúvať, teda aby sme mali vedomie národohospodárskej spotreby. Nie je možné, aby daň platil jeden subjekt a iný o nej účtoval. Išlo by zjavne o právne nespôsobilý subjekt, ktorý nevie čo platí a nezodpovedá za to, čo koná.

Dôsledkom JEDNEJ DANE bude zrušenie daňových úradov, sociálnych a zdravotných poisťovní (bude len dobrovoľné na komerčnom základe), ministerstva práce, súvisiacich zákonov, znížila by sa administratíva na všetkých úrovniach štátnej správy a samosprávy.

Celkový bezhotovostný peňažný styk, akýmkoľvek smerom, za všetky činnosti bol, podľa údajov NBS z 12/2008 cca 2700 mld EUR/rok. Pritom bezhotovostný styk predstavoval cca  68% z celkového peňažného styku. Môžeme teda predpokladať, že celkové pohyby peňazí v národnom hospodárstve boli na úrovni cca 4000 mld EUR/rok. Ak by sme vychádzali z dnešných príjmov štátu na úrovni cca 20 mldEUR/rok, potom JEDNA DAŇ by bola vypočítaná ako 20 mld/4000 mld = 0.5% z každej peňažnej transakcie.  Treba si uvedomiť, že peniaze samé o sebe sú neutrálne. Akonáhle však niekto prijme rozhodnutie, že ich chce niekde smerovať, že majú svoj cieľ, potom sú jasne upotrebiteľné a strácajú neutrálnosť. Každé naše chcenie, nasledované platením, vyvoláva spätné toky- národohospodárske toky, ktoré vedú k napĺňaniu našich potrieb a túžob a teda žiadna platba už nie je neutrálna. V podstate týmto spôsobom zdaníme všetku hmotnú aj nehmotnú spotrebu.

Vieme, že v toku peňazí sú zahrnuté aj peniaze z tzv. čiernej ekonomiky. Tieto by v systéme tejto dane tiež boli zdanené.

Dnešné zdaňovanie je v priemere cez 50% z príjmov každého subjektu, pričom najviac sú zdaňované nízke a stredné príjmové skupiny, teda príjmy do 2 000 EUR/mesiac, extrémne to môže dosiahnuť až cca 83%.  Takže návrh na nové zdaňovanie formou JEDNEJ DANE vo výške cca 0,5% (možno 0,7%) z každej peňažnej transakcie, z každého peňažného pohybu bez rozdielu, by mohol byť všeobecne akceptovaný.

Takto by sme dokázali vytvoriť dostatočné a transparentné financovanie nepodmieneného základného príjmu a všetkých ostatných potrieb štátu.

Ľubor Perháč

Nepodmienený základný príjem (ZP), versus Odvodový bonus (OB).

04.03.2010

Strana SaS má vo svojom programe zavedenie odvodového bonusu (OB). Richard Sulík ešte v r. 2007 dal na tému odvodového bonusu článok na „HNblogy“. Z pohľadu dnešného stavu sociálneho a ekonomického systému, tento prvok považujem za veľmi pokrokový, sociálne spravodlivejší, ako je terajší systém. Som ale zástancom oveľa dôslednejšieho riešenia sociálneho a [...]

Základný príjem – bez podmienok, pre každého občana

03.03.2010

Počuť myšlienku, ktorá vás nadchne je takmer ojedinelý jav. Obzvlášť ak, táto myšlienka pochádza od politika, je úmerná priamo zázraku. Ale aj toto je možné. Práve som si dopozerala dokument, ktorý pojednáva so Základným príjmom. Príjem, ktorý sa vypláca každému občanovi a neukladá mu žiadnu povinnosť. Otvorene priznávam, že sa mi táto myšlienka viac než [...]

Nezamestnanosť.

03.03.2010

Evidovaná nezamestnanosť v januári atakovala 13 %-nú hranicu. Ak pridáme k tomu neevidovanú nezamestnanosť, zrejme by to bolo citeľne vyššie číslo. Plus k tomu deti, študenti, dôchodcovia, invalidi, maródi, matky v domácnosti atď.. Nezamestnanosť zamestnáva obrovské množstvo ľudí. Zoberte si politikov, čo sa ňou zaoberajú, ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 24983x
Priemerná čítanosť článkov: 1785x

Autor blogu

Archív

Odkazy